Translate

luni, 20 mai 2013

Experienta de viata

    Esti genul de persoana care ai avut destul probleme , greutati in viata si uneori ai tendinta de a te lasa ? Vrei sa stii cu ce te face asta mai diferit fata de cei din jur? Cum te poti folosi de experienta din trecut, ca sa te ajute in viitor? Hai sa luam atunci aceasta idee, si sa o impartim in mai multe idei mici.

    Vom incepe mai intai cu ideea de experienta. La ce se refera ea mai exact?  Probabil uni vor spune ca experienta este mai mult nivelul tau intr-o anumita postura, iar pe langa asta de cele mai multe ori merge mana in mana cu varsta persoanei. Sa fim totusi putin cu mintea mai in deschis.  Experienta nu se refera intotdeauna la asa ceva, si nici nu poate fi alaturata si varstei. Uneori, pana si cel mai mic , poate avea o experienta pe care nimeni nu o stie. Experienta se refera in primul rand la nivelul tau de cunostinte pe care l-ai acumulat dea-lungul timpului. Pai cum asa? Aici vorbim mai exact de experienta de viata, nu de cea profesionala, sau in anumite domenii. Aici este diferenta. Experienta profesionala o dobandesti cu cat exersezi acele , sa zicem asa , miscari necesare pentru a-ti desfasura meseria. Cu cat esti si mai vechi in aceasta functie, cu atat esti considerat cu experienta mult mai mare. Dar experienta in viata este total diferita.

   Sa incepem acuma sa vorbim despre experienta de viata. Ce este cu ea? Cum apare? Pai experienta aceasta de viata, ea nu apare asa deodata, depinde de la caz la caz. Nu depinde de varsta, nu depinde de exersarea anumitor miscari pentru acumularea experientei. Aceasta experienta se capata mai mult din greutatile prin care treci,  din problemele din viata ta.  Cu cat ai avut mai multe probleme in viata, cu atat ai o mai mare experienta de viata. Bine inteles aici este valabil doar daca si tu ai luptat cu acele greutati. Totusi, degeaba am avut noi probleme in viata, daca la fiecare ne-am lasat batuti, si nu am luptat incercand sa trecem, chiar daca uneori nu reusim.

    Bun si cu ce ma ajuta aceasta experienta pe mine? Cum ma faci mai diferit de ceilalati?  Cum ma ajuta mai exact pentru viitor?  Acestea sunt intrebari pe care sigur va ganditi, cum va poate ajuta experienta greutatilor din trecut pentru un viitor ceva mai bun. Pai asta este si ideea. Experienta de viata , daca stii cum sa o folosesti, si cel mai indicat ar fi sa o folosesti cu cap. Cum asa? Te folosesti de experienta ca o motivare pentru tine, ca in viitorul apropiat, sa progresezi, sa lupti, sa depasesti conditia pe care o ai. De exemplu: daca un om cat era mic, a fost chinuit de parinti, dar intr-o buna zi, i s-a oferit sansa sa ajunga la o familie care ii dadea orice, practic la infiat, acest om iti dai seama ca el in momentul acela s-a gandit, ca ar fi mai bine sa mearga mai departe, sa lupte pentru el insusi, avand ca motivare trecutul care tot il macina. La asta te poate ajuta experienta de viata, la motivare. Te motiveaza, te alimenteaza cu vointa de a lupta pentru tine, si a depasi conditia ta. De cele mai multe ori, anumiti oameni de afaceri au o poveste din trecut cam dureroasa pentru ei insisi. Avem ca exemplu pe Abramovici, patronul de la Chelsea. Cam asta este ideea folosiri de trecut, intr-un viitor ceva mai bun.

   Dar tot nu am raspuns la ideea ca te face mai diferit fata de cei din jur. Daca, asa cum am zis, te folosesti de aceasta experienta cu cap, normal ca te face ceva mai diferit fata de cei din jur. Pai de ce asa? Pai uite, din fiecare experienta grea, tu dobandesti anumite invataminte, anumite lectii . Ca de exemplu, vei pretui mai mult viata, vei pretui mai mult banul, sau sanatatea, sau orice altceva, pe care uni oameni nu il pretuiesc, pentru ca ei nu au trecut pan asa ceva, printr-o experienta asa cum ai trecut tu. De aici apare diferenta fata de cei din jur. Ca de exemplu aici, pasageri de pe Costa Concordia, care stim cu toti ce s-a intamplat, urmarind un documentar despre aceasta nava si despre pasageri, acestia au marturisit ca pana in acel moment nu pretuiau viata, asa cum pretuiesc acuma viata. Pai vedeti voi, cum o greutate, o problema isi poate spune cuvantul asupra unei persoane? Te schimba, incepi sa vezi altfel lumea. Mai era o poveste, in care un orb, a capatat pentru prima data vederea, si cand se intorcea acasa cu trenul, lui i se parea foarte fantastic ceea ce vedea pe geam, chiar daca cei din tren ii spusese ca ei vad acest peisaj de 100 de ori pe an, si s-au plictisit de el. Dar orbul pretuim foarte mult vederea , caci pentru prima data vedea, lui nu i se parea nimic plictisitor, ci din contra era foarte entuziasmat cand vedea orice lucru , chiar banal. Experienta la schimbat, asa cum i-a schimb pe cei de pe Costa Concordia. Cu asta te face diferit fata de cei din jur. Ai o poveste a ta, ai avut o greutate, ai invatat ceva, stii sa pretuiesti mai mult ceva.  Si mai ales , ca o persoana care s-a luptat cu ceva sa treaca, este privita de cei din jur cu alti ochi, iar pentru uni li se pare a fi ceva destul de interesant chiar.

  Cam asta este ideea despre experienta de viata ! Tot ce am scris aici, este pur personal , ceea ce cred.Aceste informatii le culeg de fiecare data cand am ocazia. Cand merg la mall, la munca, la facultate sau oriunde ma mai duc, si aud povesti , mi se formeaza o idee despre orice. Acuma fiecare are propria idee despre experienta de viata. Eu sunt deschis la orice vorba !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu