Translate

vineri, 21 iunie 2013

Problema alegerii unei facultati

     Se apropie cat se poate de repede ziua examenelor de bacalaureat, si usor usor tineri de la diferite licee vor incepe sa se gandeasca la o facultate, dupa ce vor obtine diploma de bacalaureat, sau in cazul unora vor reusi sa obtine diploma. Ideea prin acest articol este de a oferi o deschidere, o liberatate de gandire , rationala cat si proprie , de a alege o facultate. Bine inteles, foarte multi liceeni au ales facultatea cu luni in urma, ba chiar cu un an in urma, fiecare gandindu-se de dinainte la viitorul pe care vrea sa il aiba in fata.
 
     Daca esti un liceean care acuma termina cu examenele de bacalaureat, si mai ales este interesat de cum poate sa isi aleaga o facultate, atunci bine ai venit pe blog. Nu vreau sa iti induc in minte anumite idei despre o anumita facultate, nici sa te influentez sa mergi intr-o anumita directie, ci doar sa iti dau anumite sfaturi.


      Alegerea unei facultati de urmat, din terminarea liceului este o hotarare care te va influenta pe viata. De ce spun asta? Pai spun acest lucru, deoarece, in zilele de astazi diploma pe care o obtii in liceu, nu prea te mai ajuta la angajare. Esti nevoit sa faci o facultate pentru obtinerea unui loc de munca asa cum trebuie, sau daca nu prin pile, dar companiile care se respecta si sunt serioase, prea putin ii intereseaza daca tu esti fiul unui mare director de firme, daca nu ai un nivel de educatie necesar pentru postul respectiv. Cam asta este realitatea in ziua de astazi, iar facultatea poate juca un rol crucial in  cariera pe care vreti  sa o aveti dupa terminarea unei facultati.
 
     1) Intotdeauna este bine sa studiezi putin piata munci, si sa vezi cam cum sta treaba in Romania, si daca nu , si cea din afara Romaniei. Vezi ce locuri de munca se cauta, care este nivelul de persoane care au specializare in acel domeniu si daca exista sanse sa poti gasi un loc de munca dupa terminarea cursurilor din facultate.
     2) Este bine ca inainte de a face hotararea inlegatura cu facultatea si cariera pe care o alegi , sa te interesezi si inlegatura cu salarizarea din acel domeniu pe care il doresti. Nu cred ca ai vrea ca dupa terminarea unei facultati, sa fii platit cu 800 Ron pe luna, cand tu defapt ai muncit in timpul facultati sa inveti , sa ai un nivel de cunostinte care sa te ajute la gasirea unui loc de munca adecvat. Din pacate , in Romania acest fapt se intampla cu adevarat. Multi se chinuie in timpul facultatii cu invatatul si la sfarsit primesc un salariu destul de mic.
     3) Si in ultimul rand, ai grija ca facultatea pe care ai ales-o, sa iti ofere sansa de a lucra in acele domenii care tie iti aduc satisfactie. O mica  cedare de la aceasta regula  este ca in comparatie cu nr 2. este ca la nr 3 este strict legat de a face ceea ce iti place, indiferent de situatia pe piata munci inlegatura cu salariile. Dar sa stii ca poti munci si in anumite domenii in care ti-ar face placere, si sa poti castiga un bani destul de frumusel. Dar asta depinde de atentia cu care selectezi optiunile de urmarea a unor cursuri. 


       Cam astea trei sunt cele mai importante criterii prin care poti sa iti alegi o facultate. Bine inteles, aici depinde si in destul de mare masura, avand in vedere situatia financiara pe cap de locuitor din Romania. Nu poti alege chiar asa o facultate daca situatia financiara pe care o ai nu te ajuta sa faci cursurile acelei facultati. Ca un exemplu :  facultatea de medicina din cate se stie, este foarte scumpa. Cunosc anumite persoane care isi doresc sa urmeze cursurile acestei facultati, dar nu pot din cauza nivelului financiar pe care il au.  Este si asta un fapt care intra la alegerea unei facultati. Trist, dar este cat se poate de adevarat la situatia care este in Romania.

    Sfatul meu de final ar fi sa iti alegi facultatea in asa fel in cat sa poti urma cursurile, sa iti poti gasi loc de munca apoi, sa iti aduca satisfactie domeniile in care vei lucra. Cel putin eu asa mi-am ales facultatea ! Si nu te teme, daca chiar vrei sa ajungi la facultatea care din cauza nivelului financiar nu prea ai sanse, atunci nu este nicio problema. Punete pe invata pentru examenul de admitere din acea facultate, luptate pentru a obtine un loc la sectiunea fara taxa si tinete de invatat.

   Mult succes la examenul de bacalaureat, si o alegere a unei facultati cat mai inteleapta !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu